Back to Top
Monday 16 Jul
86163 users - now online: 1022 people
86163 users - now online: 1022 people login
FROM OUR EDITORS
Printer Friendly Page  
Ambivalente kijk op pedoverhoudingen in Gregg Araki’s Mysterious Skin

by Gert Hekma in Films & Books , 25 november 2005

Dit artikel is ook in het Nederlands beschikbaar


Het mooiste van Mysterious Skin is ongetwijfeld de hoofdrolspeler Joseph Gordon-Levitt, een fantastische acteur en een geile jongeman. Z'n lijpe blik zal de hoofden van heel wat homoheren op hol jagen, zoals hij in de film doet als hoerenjoch bij zijn klanten. Het verhaal gaat als volgt. Een sportcoach heeft seksuele contacten met twee van zijn pupillen die dan acht jaar zijn. Voor de ene jongen, Brian, gaat het om een eenmalig contact dat hij volstrekt verdringt. Na deze gebeurtenis komt hij thuis en weet hij niet waar hij is geweest. De spoken die hem sindsdien kwellen, wijt hij aan marsmannetjes die hem voor korte tijd zouden hebben ontvoerd.

Deze Brady Corbet speelt wel aardig maar zijn rol is volledig oninteressant en gelukkig zien we niet veel van zijn wederwaardigheden. De andere jongen, Neil, heeft een langere verhouding met de coach gehad en denkt er met plezier aan terug. Als puber herbeleeft hij de relatie door met oudere heren het bed te delen. Hij ontdekt de wereld van de homoprostitutie, eerst in Kansas waar het allemaal begon. Maar al gauw begrijpt hij dat het ware paradijs en het grote geld in New York te vinden zijn.We zien hem in seksuele relaties met verschillende mannen, onder wie een aids-patiënt. Een ander contact loopt beroerd af: de klant haat kennelijk zichzelf en andere homo’s en mept Neil geweldig in elkaar. Met kerst keert Neil terug naar zijn moeder en een homovriend in Kansas (een leuke “queer” jongeman). Daar komt hij via via in contact met Brian, hetgeen tot een wat bizarre ontknoping van de film leidt.

De film, geregisseerd door Gregg Araki, draait om pedofiele relaties en zulke verhoudingen vallen in de Verenigde Staten in het huidige anti-pedoklimaat niet positief voor te stellen. Het rare einde van de film valt als een knieval te zien voor de Amerikaanse moraal. Maar verder is de voorstelling van deze pedoseksuele relatie niet bijzonder negatief. Neil denkt met liefde terug aan de coach en raakt door hem op de weg van de homohoererij.

Vanzelfsprekend bevestigt dit het bekende beeld dat prostitué(e)s vaak voor hun beroep kiezen na een geschiedenis van seksueel misbruik. Maar in deze film wordt Neil niet als een slachtoffer voorgesteld. Hij doet zijn werk als lustknaap met een zekere liefde. In de gewelddadige kloppartij door een klant valt zowel een realistische verbeelding als een morele veroordeling van de hoerenwereld te zien.De Nederlandse recensenten zijn minstens zo ambivalent als de film zelf. Terwijl Het Parool juist het anti-pedofiele element benadrukt, ontdekte de recensent van de Gay Krant de nuance. Het lijkt me een mooie opgave voor de lezer om zelf te bepalen wat de boodschap van de film is. Of zou die vooral zitten in het genot van de schoonheid - want niet alleen is Neil een prachtige acteur en een geweldige lustknaap, ook de andere beelden zijn schitterend! 

THIS MIGHT ALSO INTEREST YOU

The Palaces of Memory Lane


Topics:
In the New Issue of Gay News, 323, July 2018

More from Films & Books
More from Gay News- issue 170
More by Gert Hekma

Sauna NieuweZijds


Gay Sauna Amsterdam

learn more |visit


Bear Necessity


The attitude-free hairy-men dance party

learn more |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Foundation G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is a registered Trademark. articles Gay News; duplication forbidden. Inclusion only allowed after written approval of the publisher, with clear source mentioning gay-news.com. Articles used by third parties will be invoiced and cashed where necessary. Gay News | ISSN: 2214-7640 | ISBN 8717953072009 | Wikipedia.
Follow Gay News:
Twitter Issuu
RSS (dutch) RSS Editors (dutch) self-employed Escortboys

CMI
Contact us
Subscribe
Advertising


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media